Bezwaar indienen tegen het gedoogbeleid van een coffeeshop?

Gedoogverklaring & rechtsmiddelen

 

Wanneer een gedoogverklaring voor de exploitatie van een coffeeshop en daarmee voor de verkoop van softdrugs, kan vanaf heden bezwaar worden gemaakt. Nadien kan er desgewenst ook nog beroep worden aangetekend. Niet alleen tegen de toekenning en afgifte van een dergelijke vergunning kan een rechtsmiddel worden aangewend; ook tegen de weigering of intrekking van een dergelijke gedoogverklaring (m.b.t. het gehanteerde gedoogbeleid) kan bezwaar worden gemaakt of beroep worden ingesteld.

 

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS)

 

De Raad van State bepaalde onlangs dat er wel degelijk een mogelijkheid is voor het indienen bezwaar of beroep tegen voornoemde gedoogverklaring. Het betrof een geschil tussen een gemeente en een coffeeshophouder. Dit betekent dat de oude lijn inmiddels is overruled. Die lijn bepaalde eerder dat het – enkele uitzonderingen daargelaten – niet mogelijk was om tegen een dergelijk gedoogbeleid (of weigering/intrekking ervan) op te kunnen komen. Destijds prevaleerde de ratio om vooral helder en transparant te zijn over de ingezette (gedoog)koers, zonder extra ingewikkeld en juridisch complex te maken door de mogelijkheid van bezwaar en beroep.

 

Status aparte coffeeshop

 

Met de eerdere lijn kwam de status aparte van de coffeeshophouder onder druk te staan. De gedoogde coffeeshophouder kon zich immers niet beroepen op de verkrijging en dus de aanwezigheid van een exploitatievergunning. Verkopen van softdrugs is immers conform de Opiumwet verboden. Dat binnenkort gestart gaat worden met – onder stringente controle – door de overheid gereguleerde weedteelt en verkoop daarvan, doet hier niets aan af. Wettelijk gezien is het thans zo dat verkoop van drugs überhaupt verboden is en een gemeente kan dit derhalve ook niet wettelijk verordonneren, noch dat er een beroep kan worden gedaan op eventuele afwijkingen en/of uitzonderingen, uit hoofde van een gedelegeerde en/of gemandateerde AMvB of andere materiële wet.

 

Eerst een herstelsanctie of punitieve sanctie

 

De gedupeerde coffeeshop diende eerst een besluit van de bestuursrechter te verkrijgen alvorens hij hiertegen bezwaar of beroep tegen in kon stellen. Dit was bijvoorbeeld het geval als de coffeeshophouder problemen ervoer met het tussen hem en de gemeente afgestemde gedoogbeleid en/of onder de voorwaarden waartegen het werd uitgevoerd. In die zin was hij zo’n beetje aan de goden (lees: de grillen van de gemeente) overgeleverd, want hij tevoren wist (en weet dat goeddeels nog) niet welke acties en handelingen op voorhand nu wel of niet zijn toegestaan. Vaak moest er dan eerst een herstelsanctie of punitieve sanctie aan te pas komen, eer hierin voor de coffeeshophouder duidelijkheid verschaft kon worden.

 

Gemeenten kunnen met een exploitant wel aparte afspraken maken en vastleggen in een dergelijke exploitatievergunning (lees: gedoogverklaring), maar hierin staan merendeels algemene horecabepalingen. Bijzondere bepalingen en afspraken van en rondom de exploitatie van softdrugs zullen we dan ook niet in een dergelijke vergunning tegenkomen. Om tegen een dergelijke vergunning in verweer te komen middels het indienen van bezwaar of beroep, zal de coffeeshophouder dan ook geen soelaas bieden.

 

Met de nieuwe door de Raad van State ingezette rechtspraak wordt die beperking opgeheven.

 

 

Disproportioneel evenwicht in rechtsbescherming

 

De Raad van State vindt het dan ook niet proportioneel en evenredig dat een coffeeshophouder in feite met lege handen staat in gevallen die onzekerheid of risico’s met zich meebrengen, door het eerst maar moeten ‘uitlokken’ van een hiervoor genoemde herstelsanctie of punitieve sanctie.
Dit disbalans in rechtsbescherming wil de Raad opheffen, door thans wél bezwaar en beroep tegen een gedoogbeleid toe te laten. Aan dit besluit ligt mede ten grondslag het diffuse en ambivalente overheidsbeleid dat enerzijds de verkoop van drugs wettelijk gezien niet mag, maar het aan de andere kant binnen de door dezelfde overheid in samenspraak met een coffeeshophouder vastgestelde normeringen wél is toegestaan om in bepaalde situaties verkoop ervan wel mogelijk is en aldus te gedogen. De Raad tikt in feit hiermee overduidelijk de overheid op de vingers met het signaal dat het huidige gedoogbeleid nu toch wel echt aan verandering toe is en vooral dat tevoren duidelijkheid bestaat over welke regels, afspraken en welke rechtsbescherming t.a.v. een exploitatievergunning én gedoogverklaring gelden, zodat een exploitant van een coffeeshophouder net als iedere andere burger en ondernemer weet waar hij aan toe is ingeval hij in verweer wil komen tegen een overheidsbeslissing en of eigenhandig om helderheid verzoekt inzake een met hem afgestemd gedoogbeleid.

 

 

Weten wat de mogelijkheden in jouw zaak zijn? Wil je bezwaar maken of beroep instellen? De juristen van BERGA juridische diensten bieden advies, ondersteuning en begeleiden je door het gehele proces!

BERGA juridische diensten staat u bij met raad en daad!

Heb je andere vragen of ander advies nodig?

Wij verstrekken naast persoonlijke en online juridische adviezen, ook juridische diensten op maat, zoals het op maat maken, checken en/of wijzigen van je modelovereenkomsten, contracten of andere documenten. Onze diensten kun je ook snel en makkelijk online bestellen op www.webshop.bergajuridisch.nl

Daarnaast treden we zo nodig in onderhandeling met de wederpartij als het gaat om bijvoorbeeld contractvorming, conflictbehandeling, of staan je bij in arbeidsbemiddeling. Ook starten we zonodig een gerechtelijke procedure voor je op.

Zoek je persoonlijk en deskundig op maat advies of wil je een procedure starten?

Kies dan voor de juridische diensten van BERGA en meld je zaak aan via  www.bergajuridisch.nl en vul het contactformulier in. Je kunt ons ook altijd bereiken via: info@bergajuridisch.nl of bel ons: 06-36331675.

 

Onze meest voorkomende rechtsgebieden

Wij verstrekken juridische diensten aan particulieren en ondernemers op gebied van:

Privaatrecht

Consumentenrecht

Huurrecht

Arbeidsrecht

Modelovereenkomsten

Ondernemingsrecht

Aansprakelijkheidsrecht

Schadevergoedingsrecht 

Contractenrecht

Verbintenissenrecht

Strafrecht

(o.a. zaken voor de politierechter, kantonrechter, appèladvies)

Bestuursrecht

(o.a. bij het indienen van bewaar en beroep, sociaal zekerheidsrecht,

 WW, ZW, Participatiewet)

Bekijk onze diensten op onze website & webshop

 

Bekijk onze website: www.bergajurdisch.nl & webshop: www.webshop.bergajuridisch.nl

In onze webshop kunt u terecht voor het bestellen van onze telefonische en online diensten, zoals juridisch advies en het laten opmaken, checken of wijzigen van nieuwe of bestaande contracten, voorwaarden of overige documenten.

 

We zijn u graag van dienst!