Berga Juridische Diensten

Erfafscheiding (deel 2)

 

 

Regels voor het plaatsen van een erfscheiding (schuttingen, heggenstruiken e.d.)

Op uw eigen grond, mag u als eigenaar, met inachtneming van de regels voor erfafscheiding, zelf bepalen waar de schutting of heg te plaatsen (artikel 5:48 BW). Een belangrijke regel daarbij is de hoogte en de afstand tot de openbare wegen. Wanneer de schutting exact op de grenslijn, beter gezegd de erfgrens staat, dan geldt dat tussen u en uw buren daarover nader overleg noodzakelijk is. Er dient overeenstemming te komen over o.a. welk soort schutting, hoe te plaatsen en de verdeling van de kosten ervan.

Indien er al een schutting is geplaatst en samen met u buren wenst u over te gaan tot aanpassing ervan, dienen de afspraken te gaan over o.a. de wijze van aanpassing, wie welke prestatie levert en (ook) de kosten ervan.

 

Dit blog & thema’s erfafscheiding

In dit blog nemen we u mee in een aantal belangrijke thema’s m.b.t. de erfscheiding, zoals het aanpassen, plaatsen en het weghalen van de erfafscheiding en het bouwen op de erfafscheiding.

In dit blog (deel 2) geven we enige uitleg van de regels m.b.t. het plaatsen van een bestaande erfafscheiding. In de daarop volgende delen beschrijven we o.a. hoe een erfscheiding te plaatsen en hoe het zit met het uitvoeren van bouwactiviteiten exact op de erfgrens.

 

Het plaatsen van een erfafscheiding

Voor het plaatsen van een erfafscheiding zijn er verschillende opties. Zo kunt u deze plaatsen op het eigen perceel, het perceel van de buren of op de tussenbeide liggende erfgrens.

 

Eigen perceel

U kunt de scheiding aanbrengen op uw eigen perceel. In beginsel hoeft u hiervoor geen nadere afspraken met de buren te maken, tenzij de schutting onrechtmatige hinder kan veroorzaken. Dit geldt ook voor de kosten. In alle gevallen kun je in onderling bepalen welke schutting waar en tegen welke gedeelde kosten wordt geplaatst. De locatie van de erfafscheiding is bepalend voor de wettelijk toegestane maximale afmetingen.

 

Op perceel buren

Voor het plaatsen van een erfafscheiding op het perceel van de buren is toestemming vereist, aangezien u geen eigenaar van het perceel van de buren bent. Wanneer u samen met de buren tot overeenstemming bent gekomen voor de soort, omvang en kosten van de te plaatsen erfafscheiding op het perceel van de buren is dit een afspraak die rechtsgeldig is, mits ook daarbij de wettelijke gemaximeerde afmetingen in acht worden genomen.

 

Precies op de erfgrens

Naast plaatsing van de erfafscheiding op eigen of op het perceel van de buren, kan geopteerd worden voor plaatsing ervan op de erfgrens. Wanneer de erfafscheiding op de erfgrens wordt geplaatst, impliceert dit dat u samen met uw buren het eens moet zijn over de aard, omvang en kosten ervan. Zowel het geschreven als ongeschreven (gewoonte)recht vereist dat tussen de perceeleigenaren in alle redelijkheid overleg moet zijn over welke en wijze waarop de erfafscheiding zal worden geplaatst, als ook tegen welke kosten.

Wanneer deze op de erfgrens wordt geplaatst geldt als uitgangspunt dat u daar samen eigenaar van bent en daardoor per definitie onderhoudsplichtig bent voor dat dat deel van de erfafscheiding dat aan uw kant van het perceel gesitueerd is.

Tegenwoordig wordt ook wel gebruik gemaakt van een bemiddelaar of een mediator als partijen er samen toch niet uit lijken te komen.

 

Gemaximeerde afmetingen erfafscheiding

De volgende afmetingen zijn geldend:

 

·        De erfafscheiding, zoals een schutting, struikgewas, muur of hek, dat naast of achter de woning is gesitueerd, kent een begrenzing in hoogte van twee meter;

·        De erfafscheiding, zoals een schutting, struikgewas, muur of hek, dat voor de woning is gesitueerd, kent een begrenzing in hoogte van één meter;

·        Voor afwijkende afmetingen dient in beginsel een omgevingsvergunning te worden aangevraagd;

·        Wanneer de erfafscheiding uit een boom, heg of ander struikgewas bestaat, geldt hiervoor geen gemaximeerde hoogte. Denkt u er dan wel om dat een afstand tot de erfgrens van tenminste 30 cm gehanteerd wordt;

·        Bij het plaatsen van een erfafscheiding in de voortuin of naast de woning, doet u er verstandig aan dat u rekening houdt met een minimale afstand van een meter, voorzover er sprake is van een aldaar aanwezige openbare weg.

 

 

Juridisch advies nodig bij plaatsten, aanpassen of verwijderen van een erfafscheiding?

Behoefte aan een sluitend contract of op maat gemaakte algemene voorwaarden?

Of wenst u een gerechtelijke procedure te starten?

BERGA juridische diensten hanteert een proactieve juridische werkwijze, waarbij wij met u – als particulier of ondernemer – altijd verder kijken dan naar het huidige geschil.

Zo zijn we juridisch alert voor de toekomst en kunnen we juridische risico’s minimaliseren of uitsluiten!

De juristen van BERGA juridische diensten zijn u ook van dienst als het gaat om aansprakelijkstelling en schadevergoeding en/of aanverwante zaken.

De juristen van BERGA juridische diensten zorgen ervoor dat de juiste persoon/personen/ondernemer(s) aansprakelijk worden gesteld als gevolg van uw geleden en nog te lijden schade, regelt en verzorgt alle communicatie met de schadeveroorzakende partij of diens eventuele verzekeraars en starten indien nodig een gerechtelijke procedure op als de wederpartij uw schade niet wil erkennen.

 

 

Heeft u andere vragen of ander advies nodig?

 

Wij verstrekken naast persoonlijke en online juridische adviezen, ook juridische diensten op maat, zoals het op maat maken, checken en/of wijzigen van uw modelovereenkomsten, contracten of andere documenten. Onze diensten kunt u ook snel en makkelijk online bestellen op www.webshop.bergajuridisch.nl

 

Daarnaast treden we zo nodig in onderhandeling met de wederpartij als het gaat om bijvoorbeeld contractvorming, conflictbehandeling, of staan u bij in arbeidsbemiddeling. Ook starten we zonodig een gerechtelijke procedure voor u op.

 

Zoekt u persoonlijk en deskundig op maat advies of wil je een procedure starten?

Kies dan voor de juridische diensten van BERGA en meld je zaak aan via  www.bergajuridisch.nl en vul het contactformulier in. U kunt ons ook altijd bereiken via: info@bergajuridisch.nl of bel ons: 06-36331675.

 

Onze meest voorkomende rechtsgebieden

 

Wij verstrekken juridische diensten aan particulieren en ondernemers op gebied van:

 

Privaatrecht

Consumentenrecht

Huurrecht

Arbeidsrecht

Modelovereenkomsten

Ondernemingsrecht

Aansprakelijkheidsrecht

Schadevergoedingsrecht   

Contractenrecht

Verbintenissenrecht

Strafrecht

(o.a. zaken voor de politierechter, kantonrechter, appèladvies)

Bestuursrecht

(o.a. bij het indienen van bewaar en beroep, sociaal zekerheidsrecht,

 WW, ZW, Participatiewet)

 

Bekijk onze diensten op onze website & webshop

 

Bekijk onze website: www.bergajurdisch.nl & webshop: www.webshop.bergajuridisch.nl

In onze webshop kunt u terecht voor het bestellen van onze telefonische en online diensten, zoals juridisch advies en het laten opmaken, checken of wijzigen van nieuwe of bestaande contracten, voorwaarden of overige documenten.

 

We zijn u graag van dienst!